Home Mail Login


Solution GraphicsAlle prijzen zijn inclusief BTW en wij rekenen geen verzendkosten. Dus geen verrassingen als u eenmaal uw winkelwagen gaat afrekenen.


Bel of e-mail ons voor LED kweekadvies op maat.

Technologie van LED

De “high powered LED” technologie bestaat al sinds het begin van dit milleniumen wordt steeds vaker gebruikt voor de kweek van planten in plaats van conventionele groeilampen. LED verlichting kan zowel als groei en bloei verlichting toegepast worden alsmede als stuurlicht. Wanneer bepaalde kleuren licht gebruikt worden om bepaalde processen in de plant te beinvloeden dan spreken we over stuurlicht.

Fotosynthese; rood en blauw licht

Planten gebruiken pigmenten om de energie van het licht op te vangen. In het geval van fotosynthese wordt die energie gebruikt om glucose te maken uit water en koolstofdioxide. De glucose zorgt voor de energievoorziening in de plant. Het werkzame pigment bij fotosynthese is chlorofyl (bladgroen). Pigmenten absorberen bepaalde golflengtes (kleuren) uit het licht spectrum en stoten andere golflengtes af. Chlorofyl neemt vooral delen van het rode en blauwe licht spectrum op maar stoot de golflengtes rond de kleur groen voornamelijk af. Dit verklaart de groene kleur van de meeste planten. In de licht absorptie curve van chlorofyl worden uitschieters gemeten voor golflengtes in het rode en blauwe spectrum wat betekent dat deze rode en blauwe golflengtes beter worden omgezet in energie dan dezelfde hoeveelheid licht van andere golflengtes. Standaard bestaan LED kweeklampen uit rode LEDs met een golflengte tussen de 620 en 660 nanometer en/of blauwe LEDs met een gollengte tussen de 440 en 460 nanometer om in ieder geval fotosynthese te faciliteren. Deze LEDs zijn met name geschikt voor het bijlichten van gewassen die in kassen groeien en dus ook daglicht ontvangen waarin andere functionele golflengten zitten.

Meer nodig dan alleen rood en blauw licht

Hoewel golflengtes uit het rode en blauwe spectrum het effectiefst zijn voor de fotosynthese hebben planten ook behoefte aan andere golflengtes. Er zijn veel meer pigmenten aanwezig in planten die verborgen blijven onder de dominantie van bladgroen (chlorofyl). Tijdens de herfst zorgen deze pigmenten voor de kleuren in bladeren nadat deze hun chlorofyl verliezen (zie links voor meer informatie over pigmenten). Deze pigmenten vervullen verschillende rollen binnen het functioneren va